ΑΛΦΕΙΟΣ : ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΚΡΑΤΗ ( BRICS : Βραζιλία , Ρωσία , Ινδία , Κίνα , Νότιος Αφρική ) ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΟΥΝ ΤΟ 41,43% ΚΑΤ’ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ … ΕΝΩ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΤΑ 39.714.304 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΕΔΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ 148.939.063 ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ …
ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΝΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΚΙ ΑΛΛΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ BRICS !! ΕΤΣΙ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ “ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ” ΣΤΗ ΛΑΤΙΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ !! … ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ … Ο Μαδούρο είπε ότι οι χώρες BRICS χτίζουν ένα νέο χρηματοπιστωτικό σύστημα ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΗ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ !!!
Δήλωση του Πεκίνου της XIV Συνόδου Κορυφής BRICS
«Ενίσχυση της υψηλής ποιότητας εταιρικής σχέσης BRICS καθώς εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή παγκόσμιας ανάπτυξης».
ΣΧΕΤΙΚΑ …
…………………………………………..
Οι BRICS σπάνε τις κυρώσεις και χτίζουν έναν νέο κόσμο
Ντμίτρι Κοσίρεφ Οι τριήμερες εκδηλώσεις ενοποίησης των BRICS στο Πεκίνο είχαν δύο επιλογές. Η πρώτη επιλογή (αυτή που αναμφίβολα θα άρεσε περισσότερο στο ευρύτερο ρωσικό κοινό) είναι οι κορυφαίοι ηγέτες της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής να υιοθετήσουν ένα τελικό έγγραφο στο οποίο θα έλεγαν με σαφή γλώσσα : αν μια ομάδα δυτικών χωρών θέλει να έχει συναλλαγές μαζί μας μέσω απειλών και κυρίως οικονομικών κυρώσεων, δηλαδή απαγορεύσεων και περιορισμών στο εμπόριο και την ανάπτυξη, αυτό είναι δική της υπόθεση. Εμείς, οι πέντε χώρες, δηλώνουμε επίσημα ότι συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μεταξύ μας, ανεξάρτητα από τυχόν κυρώσεις από τις ΗΠΑ ή την ΕΕ. Οι κυρώσεις είναι παράνομες και θα πρέπει να παραμείνουν προσωπική επιλογή ορισμένων χωρών, χωρίς να επιβάλλουν την επιβολή τους σε κάποιον άλλο. Όμως, πρώτον, αυτά τα λόγια ακούστηκαν σε όλες τις προηγούμενες δηλώσεις μετά τα αποτελέσματα των προηγούμενων συνόδων κορυφής των BRICS . Ναι, και αυτή τη φορά, αν κοιτάξετε προσεκτικά το τελικό έγγραφο – τη Διακήρυξη του Πεκίνου , θα βρείτε εκεί μια αναφορά ότι οι “πέντε” επιβεβαιώνουν όλες τις προηγούμενες θέσεις τους και ζητούν συναλλαγές σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. .
Τώρα όμως ένα άλλο παιχνίδι ξεκίνησε και οι ηχηρές δηλώσεις δεν θα καταφέρουν τίποτα. Η Δύση έχει ξεκινήσει έναν ευρείας κλίμακας οικονομικό, ψυχολογικό και άλλο πόλεμο εναντίον δύο μελών των BRICS – της Ρωσίας και της Κίνας , και σε τέτοιες συνθήκες είναι απαραίτητο να εργαστούμε διαφορετικά. Ειδικότερα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι είναι πιο απαραίτητο να αντιμετωπίζονται δευτερεύουσες κυρώσεις – όταν εταιρείες από τρίτες χώρες που προσπαθούν να συναλλάσσονται με κάποιον που έχει υποστεί κυρώσεις υπόκεινται σε περιορισμούς. Θα ήταν εξαιρετικά ανόητο να αμφισβητήσετε κάποιον λεκτικά και να υποστείτε ζημιά στη διαδικασία.
.
Ως εκ τούτου, η διοργανώτρια χώρα της συνάντησης, η Κίνα, επέλεξε μια διαφορετική προσέγγιση, πιο έξυπνη και περισσότερο σαν παιχνίδι πιονιού παρά σαν ξέφρενα κομμάτια που διαπερνούν το ταμπλό.
Ειδικότερα, οι συζητήσεις σχετικά με το ποιοι μηχανισμοί θα βοηθούσαν στην κατανόηση των κυρώσεων συνεχίστηκαν στο προπαρασκευαστικό στάδιο, με μια ενδελεχή ανάλυση των πάντων – των δικών τους, κλειστών από ξένους και νεοδημιουργηθέντων συστημάτων πληρωμών, συνδέσμων logistics και άλλων πραγμάτων. Επιπλέον, ο κύκλος των συμμετεχόντων σε αυτές τις συνομιλίες έπρεπε να διευρυνθεί απότομα. Στο Πεκίνο , οι πέντε ηγέτες έδωσαν ως επί το πλείστον τον τόνο μέσω σύνδεσης βίντεο, αλλά στην πραγματική ζωή υπήρχαν επιχειρηματίες από 20 μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες που συγκεντρώθηκαν για το πρώτο μέρος της εκδήλωσης – μια επιχειρηματική σύνοδο κορυφής. Και στην τελική συνάντηση, έναν διάλογο υψηλού επιπέδου, υπήρχαν κορυφαίοι ηγέτες από 13 ακόμη χώρες, και αυτά ήταν πολύ σημαντικά κράτη.
.
Να σημειωθεί ότι πριν δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επιθυμούσαν να ενταχθούν στους BRICS. Όμως η «πεντάρα» μας δεν ήθελε πραγματικά μια τέτοια εξέλιξη. Η ιδέα ήταν ότι οι ηγέτες ολόκληρων περιοχών συγκεντρώνονται εδώ, η ελίτ του πραγματικού κόσμου: η Νότια Αφρική είναι η φωνή όλης της Αφρικής , η Ινδία της Νότιας Ασίας και ούτω καθεξής. Αλλά η κατάσταση άλλαξε και τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η χώρα προέδρου, η Κίνα, ξεκίνησε τη διαδικασία αναπλήρωσης των τάξεων και μετατροπής των BRICS σε κάτι διαφορετικό και νέο – μια συμμαχία σχεδόν ολόκληρου του αναπτυσσόμενου κόσμου ενάντια στη Δύση που έχει φύγει. τρελός. Αυτή τη φορά, οι συζητήσεις για αυτό το θέμα ήταν πολύ σοβαρές, αλλά αποφάσισαν να μην δημοσιεύσουν τα αποτελέσματά τους. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι στους υποψηφίους περιλαμβάνονται πολλοί από τους 13 που συμμετείχαν στον υψηλού επιπέδου διάλογο. Και κάποιοι από τους μη συμμετέχοντες.
Στο κοινό δόθηκε ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό μήνυμα. Κάτι σαν αυτό: η Δύση χτίζει τείχη μεταξύ των εθνών, εμποδίζοντας την οικονομική τους ανάπτυξη με τις κυρώσεις της. Και εμείς, η εναλλακτική της Δύσης, χτίζουμε γέφυρες και δρόμους, φέρνοντας τους ανθρώπους κοντά. Επιπλέον, το κάνουμε πολύ καλά, ενώ η Δύση, παίζοντας με τις κυρώσεις, έπεσε στη δική της παγίδα και βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με μια οικονομική καταστροφή. Έχουμε το αντίθετο.
Και σχετικά με αυτό το θέμα, πολλά ισχυρά στοιχεία και στοιχεία εμφανίστηκαν στη σύνοδο κορυφής του Πεκίνου και γύρω από αυτήν. Για παράδειγμα, δεν έχει σημασία πόσο παγκόσμιο ΑΕΠ παράγουν τα μέλη των BRICS. Είναι σημαντικό ότι παρείχαν το 50 τοις εκατό της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης τον περασμένο χρόνο. Δηλαδή είναι αυτοί -εμείς- που προχωράμε τον εαυτό μας και τον κόσμο, ενώ η Δύση παίζει τον αντίθετο ρόλο.
Ή περίπου το ίδιο, αλλά πιο συγκεκριμένα: το εμπόριο αγαθών (εξαιρουμένων των υπηρεσιών) μόνο των «πέντε» μας έφτασε πέρυσι τα 8,55 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή αυξήθηκε κατά 33,4 τοις εκατό. Μια τέτοια ανάπτυξη είναι μια αίσθηση. Όλα στο σύνολό τους δείχνουν ξεκάθαρα πού βρίσκεται το επίκεντρο της παγκόσμιας ανάπτυξης, πού φτιάχνεται το μέλλον.
.
Από τις έξυπνες σκέψεις που τρεμόπαιξαν σε όλες τις συναντήσεις του Πεκίνου: ο όμιλος BRICS έχει γίνει μια παγκόσμια πλατφόρμα για την ανάπτυξη τρόπων μετάβασης στο μέλλον. Οι τρόποι δεν είναι δηλωτικοί, αλλά αρκετά συγκεκριμένοι. Το τελικό έγγραφο της συνάντησης είναι γεμάτο ιδιαιτερότητες, δηλαδή αναφορές στα προγράμματα και τους μηχανισμούς που λειτουργούν στα BRICS – στη γεωργία, τις νέες τεχνολογίες, τους νέους τύπους ενέργειας, τις βιοτεχνολογίες. Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι μηχανισμοί, και νέοι εμφανίζονται. Και κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, που άρχισε να μετατρέπεται σε εναλλακτική της Δύσης από την πρώτη χρονιά των BRICS, δηλαδή από το 2006.
Η Ρωσία αναφέρθηκε αρκετά συχνά στο φόρουμ. Από τη μία πλευρά, έχει δώσει στους εταίρους της -κυρίως στην Κίνα και την Ινδία- μεγάλες ευκαιρίες προμηθεύοντας πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε τιμές που ελάχιστη σχέση έχουν με τη μανιασμένη ενεργειακή αγορά της Δύσης. Δώσαμε δηλαδή στην Ανατολή ένα τεράστιο πλεονέκτημα και ανταγωνιστικότητα, που, για παράδειγμα, η Ευρώπη στέρησε από τον εαυτό της εκδιώκοντας τα ρωσικά εφόδια από τη ζωή της. Σε απάντηση -μετά τις κυρώσεις- διάφοροι Κινέζοι και Ινδοί μίλησαν για την είσοδό τους στον τομέα μας των αλυσίδων λιανικής πώλησης, για να αντικαταστήσουν αυτούς που είχαν φύγει. Και μίλησαν για πολλά άλλα, αν και λιγότερο ανοιχτά. Και όχι μόνο Ινδοί ή Κινέζοι.
Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις, να θυμίσουμε ότι ο όμιλος BRICS, από τη στιγμή της δημιουργίας του, ήταν ένας μηχανισμός διάσπασής τους -αν εμφανιστούν. Έτσι μετά από όλα εμφανίστηκε, και σοβαρά. Και το ισχυρότερο πλήγμα για αυτούς δεν ήταν η καταδίκη των κυρώσεων με τακτικές δηλώσεις, αλλά απλώς η παντελής απουσία συζητήσεων. Η όλη πορεία των γεγονότων του Πεκίνου έστειλε ένα απλό και κατανοητό μήνυμα στην παγκόσμια κοινότητα: κυρώσεις; Για τι πράγμα μιλάς? Όλα είναι καλά μαζί μας, μιλάμε για απότομη επιτάχυνση συνεργασίας, ανάπτυξη, συζητάμε νέα έργα. Και μπορείτε να κάνετε τα πάντα με τις κυρώσεις σας, δεν μας ενδιαφέρει.
……………………………………
……………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………….
ΠΗΓΗ. ΑΛΦΕΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια